Kako biti produktivan i iskoristiti vreme u karantinu na najbolji način

Kako biti produktivan i iskoristiti vreme u karantinu na najbolji način?

Dosađuješ se u karantinu? Treba ti pomoć kako da ti brže prođu ovi teški dani? Onda si na pravom mestu. Tim NASA je tu da ti pomogne u tome kako da budeš produktivan i iskoristiš ovo vreme na najbolji način. Nadamo se da će ti se naše ideje svideti i da će ti biti od koristi.

 • Čitanje knjiga – knjige na polici te čekaju! Ako si već sve pročitao/la i želiš da u svoju kolekciju dodaš neke nove, knjižara Vulkan vrši besplatnu dostavu, a knjižare poput Lagune, Kontrast izdavaštva, Delfi knjižara i mnoge druge pokrenule su sjajnu akciju gde možeš kupiti 3 knjige za samo 999 dinara.
  Ako nemaš ideju šta bi pročitao/la, NASA ti predlaže par kvalitetnih romana:

                           – Tvrđava (Meša Selimović)
                           – Lovac u žitu (Dž. D. Selindžer)
                           – Veliki Getsbi (F. Skot Ficdžerald)
                           – Prva ljubav (Džejms Paterson)
                           – Stan u Parizu (Gijom Muso)
                           – Ljubav i italijanski sladoled (Džena Evans Velč)
                           – Ana i francuski poljubac (Stefani Perkins)
                           – Majstor i Margarita (Mihail Bulgakov)
                           – Da Vinčijev kod (Den Braun)
                           – Idiot (Dostojevski)

P.S. Predlažemo ti i neke aplikacije za čitanje knjiga:
       – Goodreads
       – Wattpad
       – Free books 
       – Kobo books
       – Dreame 

– Aplikacije su besplatne, sve su dostupne za Android, a za iOS su dostupne sve osim Free books. Na aplikacijama možete pronaći knjige koje su na engleskom (u svim navedenim aplikacijama) i srpskom jeziku (u svim navedenim osim u Free books).

     –  Postoji i digitalna biblioteka kao što je https://drive.google.com/folderview?id=0B0EOrI5cR-7HOXNiVXN6R3VQR3M na kojoj takođe možeš pronaći par zanimljivih knjiga.

 
 • Puzzle – slagalice su odličan način da iskoristiš višak vremena, kao i da razvijaš memoriju i moždane vijuge! U nastavku je link za online slagalice ukoliko kod kuće nemaš nijednu ili si već sve složio/la. Puzzle – https://www.jigsawplanet.com/?lang=sr
 
 • Za maturante – u slučaju da nisi doneo/la odluku o nastavku školovanja ili jednostavno želiš da se dodatno informišeš, na https://karijera.bos.rs/ – Beogradska otvorena škola, možeš pronaći testove inteligencije i testove ličnosti, kao i opise zanimanja, bazu fakulteta i strukovnih škola, karijerni profil i kreator CV-ja. Za testove je potrebno da napraviš nalog kako bi ih odradio/la, to možeš učiniti na sledećem linku: https://karijera.bos.rs/register
 
 • Učenje novog jezika – karantin je idealan za učenje nečeg novog kao što su jezici! Na YouTube-u postoji mnoštvo video snimaka uz pomoć kojih možeš lako savladati osnove. Odličan sajt na kome se može naučiti čak 50 jezika je 50 languages – https://www.50languages.com/ – by Goethe Verlag GmbH
     – Takođe postoji besplatna aplikacija pod nazivom Duolingo uz pomoć koje možeš savladati mnogo jezika. Lekcije su kratke i zabavne.
 
 
 • Lista podkasta iz regiona i Srbije – https://podcast.rs/lista/ Podkast podrška 
       –
  Podkast je digitalna datoteka koja sadrži audio ili video zapise. Postoje neki podkastovi koje drže poznate ličnosti, ali u većini slučajeva ih drže tvoji vršnjaci i zbog toga mislimo da će ti ovaj sadržaj biti zanimljiv.
 
 • Poseti portal Digitalna solidarnost koji je namenjen svima koji su zbog trenutne situacije u svojim kućama. Na portalu se nalaze informacije o besplatnim platformama za učenje na daljinu, rad od kuće, besplatnim online knjigama, kursevima, filmovima, muzici i telvizijskom sadržaju. Portal se nalazi na sledećem linku: https://www.digitalnasolidarnost.gov.rs/ – Vlada Republike Srbije
 
 • Pogledaj Psihoteku – to je zbirka vežbi za lakše preživljavanje ovih dana izolacije. Mentalno zdravlje je najvažnije. Ako si tužan/na ili znaš nekog ko jeste, ova zbirka ti može pomoći. Zbirka pod nazivom Psihoteka se nalazi u PDF formatu na sledećem linku: https://drive.google.com/file/d/1nhUGRB0PG_MsDusz0lwlzTXS1qbBaRMR/view – Jevrosima Perović – Savetovalište ImaGo, Mina Gazivoda – PsihoplaneTA, Branka Nikočević – NVO Autentik, Milena Žujović – Motivator – Psihološki centar
 
 • Brini o okolini – do 18:00 časova iskoristi bar 1h i sa društvom skupljaj smeće u svojoj okolini i tako učini nešto korisno za druge, ali i za sebe.
 
 • Volontiraj – ova situacija je podsetnik da ne možemo jedni bez drugih i takođe nas podseća koliko je divno pomagati drugima. Pruži pomoć starijima i onima kojima je pomoć neophodna. Ono što možeš uraditi za njih jeste da odeš do prodavnice umesto njih, da im zaliješ baštu, prošetaš psa i još mnogo toga… Njima ćeš pomoći, a ti ćeš se osećati srećno jer si učinio/la dobro delo za nekoga.
  – Takođe postoje online volontiranja. Ukoliko želiš da od kuće podržiš svoje vršnjake tokom trenutne situacije, pogledaj http://bit.ly/VolonteriNaMrezi Unicef, za informacije na koje sve načine možeš to uraditi.
 
 • Oprobaj se u kuhinji – uskoro će na našem odeljku brzi recepti biti dostupno mnogo recepata. Stay tuned! Dok ne okačimo sve recepte, pogledaj sajt http://lakirecepti.rs/Laki Recepti za neke korisne ideje.
 
 • Sredi svoj ormar – doniraj odeću koju više ne koristiš Crvenom krstu ili je pokloni mlađim rođacima ili nekome drugom kome misliš da bi bila od koristi.
 
 
 • Video call sa društvom će ti uvek pomoći da na dobar način potrošiš vreme i uneseš veliku dozu smeha u svoj dan. Skype, Facetime ili Google Hangouts su samo neke od aplikacija preko kojih se možeš čuti sa najboljom drugaricom ili drugom.        – Pored toga, možeš sa prijateljima igrati https://skribbl.io/
 
 • Family time – iskoristi karantin da vreme provedeš sa porodicom. Sada kad ste svi na okupu, igrajte Monopol, Ne ljuti se čoveče, kaladont, zanimljivu geografiju, složite puzzle, organizujte karaoke veče ili veče talenata.
 
 • Planiraj putovanja – napravi listu mesta koja ćeš obići kada trenutna situacija prođe. Iskoristi slobodno vreme da dobro isplaniraš sve detalje. U tome ti uvek može pomoći inspirock.com – https://www.inspirock.com/ – GeoLit2 data created by MaxMind
 
 • Provedi dodatno kvalitetno vreme sa svojim ljubimcem – nauči svog ljubimca novim trikovima, a YouTube ti može pomoći u pronalaženju korisnih ideja.

Ovo su samo neki od predloga aktivnosti koje su nama pomogle. Sakupili smo za tebe gomilu linkova koji sadrže puno korisnog sadržaja. Ovo je super prilika da vreme iskoristiš pametno ako imaš želju i mogućnosti. Takođe želimo da te podsetimo da je ovo vanredna situacija i da je potpuno u redu ukoliko si trenutno pod stresom i nemaš dovoljno motivacije da obavljaš sve svoje obaveze. Nemoj misliti da je produktivnost u ovom periodu obaveza, to je tvoj lični izbor i ne dozvoli da na to utiču mediji i društvene mreže. Posveti se sebi onoliko koliko želiš! Osim što ovi predlozi mogu pomoći tebi, možeš ih pokazati svojim ukućanima, možda i oni nađu nešto što će ih zabaviti. I ne zaboravi ono najvažnije, #ostanikodkuće!